Položaj Novog Sada

Novi Sad pogled iz ptičije perspektive na položaj grada

Novi Sad se nalazi u središnjem delu Vojvodine, na severu Srbije, na granici Bačke i Srema.

Novi Sad se nalazi na obalama Dunava i Malog bačkog kanala, na levoj obali Dunava se nalazi ravničarski deo grada (Bačka), u Panonskoj ravnici i na severnim obroncima Fruške gore.

Arhitektura Novog Sada

Centrom današnjeg Novog Sada dominira arhitektura 19 veka

Novi Sad je tipičan centralnoevropski grad. U Novom Sadu postoji samo nekoliko građevina sagrađenih pre 19. veka pošto je stari Novi Sad razoren tokom revolucije 1849. godine.

Centrom današnjeg Novog Sada zbog toga dominira arhitektura iz 19. veka. Nekada su se u okolini centra Novog Sada pretežno nalazile prizemne kuće baš kao one na salašima ali se one postepeno zamenjuju modernim višespratnicama.

 

Novi Sad je bio centar srpske kulture

Novi Sad je u 18 veku bio centar srpske kulture

Tokom habzburške uprave u 18 i 19 veku Novi Sad je bio centar srpske kulture, politike i društvenog života zbog čega je dobio nadimak Srpska Atina a osnovan je 1694. godine.

Danas je Novi Sad drugi po značaju kulturni centar Srbije posle Beograda. Gradske vlasti pokušavaju da učine Novi Sad privlačnijim organizovanjem brojnih sportskih takmičenja, kulturnih manifestacija i muzičkih koncerata.

Tamburaški muzički festival u Novom Sadu

Tamburica fest tamburaški festival u Novom Sadu

Svetski tamburaški festival "Tamburica fest" održava se na Petrovaradinskoj tvrđavi i u Novom Sadu kao petodnevna manifestacija sa jedinstvenom koncepcijom i kulturnom misijom afirmisanja tamburaške muzike i tamburice kao instrumenta ali i negovanje tradicije, saradnje i prijateljstva umetnika na internacionalnom nivou.

Na festivalu u Novom Sadu svake godine nastupaju orkestri iz zemlje i inostranstva koji se u takmičarskom delu programa odmeravaju za izbor najboljeg dok u revijalnom delu programa gostuju zvezde estrade koje takođe uz pratnju tamburaša predstavljaju svoje hitove.

 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

+ 0
+ 0