Stočari podizali salaše u okolini Novog Sada

Stočari podizali salaše u okolini Novog Sada

Istorija salaša u okolini Novog Sada duga je više od 300 godina. U početku su salaše podizali stočari a kasnije i zemljoradnici. Čitave porodice su se rađale, živele i umirale na salašima. Među njima je bilo i onih koji nikada nisu napuštali svoj salaš. Znali su jedino za zemlju, nebo i salaš.

Salaši postoje samo u Vojvodini

Salaši postoje samo u Vojvodini

Salaši predstavljaju najveće bogatstvo Čeneja, prostora oko Novog Sada pa i čitave Vojvodine. Jedinstvenost salaša nalik na rančeve izaziva veliko interesovanje pogotovo u okolini Novog Sada gde je i velika koncentracija pravih i originalnih salaša.

 

Seljaci su na sredini imanja dizali salaše

Seljaci su na sredini imanja dizali salaše

Salaši su prvenstveno bili smeštajni objekti porodica koje su privremeno boravile na ovim prostorima oko Novog Sada. A zatim su salaši postali domovi za seljake koji su na sredini svog vlasništva gradili kuće i prateće objekte i time stvorili salaše.

Svrha salaša se izgubila

Svrha salaša se izgubila

U međuvremenu je stiglo neko novo doba za salaše kako svuda tako i u okolinu Novog Sada. Nove generacije oko Novog Sada uglavnom koriste blagodeti savremene civilizacije. Putovanje do oranica je toliko skraćeno da se izgubila svrha salaša.

Neki od salaša nadomak Novog Sada koriste se i kao smeštajni objekti namenjeni za turizam, u tim salašima se većinom nalaze i restorani sa tipičnim specijalitetima iz tog kraja.

 

Nadomak Novog Sada se obnavljaju salaši u turističke svrhe

Nadomak Novog Sada se obnavljaju salaši u turističke svrhe

Da priču o salašima i salašarima ne pokrije prašina zaborava potrudili su se turisti. Bistre reke i kanali, jezera, banje, lovišta, plodna vinogorja i brojna svetilišta samo su deo turističke ponude Bačke i Novog Sada.

Ipak da bi se gostima dočarao i duh prohujalih vremena pokazalo kako se nekada radilo, nadalo, snevalo i volelo ponovo se obnavljaju salaši oko Novog Sada.

 
 
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (3 Votes)

+ 0
+ 0